Zeliščne soli

MIX

»MIX zeliščna sol«

Odlična za obogatitev okusa juh, solat, omak, zelenjave in mesnih jedi.

Cena: 6,00 €

Podrobnosti | Nakup

Čemaž

»Čemaž zeliščna sol«

Uporabljamo kot dodatek ali kot začimbo omakam, prikuham, špinačam in juham.

Cena: 6,50 €

Podrobnosti | Nakup

Zelišča in začimbe

Zelišča in začimbe imajo v prehrani važno vlogo, saj z njimi spreminjamo in dopolnjujemo okus in vonj jedi, obenem pa spodbujamo tek in prebavo.

Zelišča so zeleni deli rastlin, ki jih zaradi podaljšanja roka uporabnosti največkrat posušimo. Pri nas so znana predvsem mediteranska zelišča origano, bazilika, majaron, rožmarin, timijan, drobnjak, peteršilj, šetraj, lovor, žajbelj, pehtran in poprova meta. Manj znan je cilantro (list rastline koriandra), sicer v svetu precej cenjena močno aromatična zel.

Začimbe so drugi deli rastlin, večinoma plodovi, ki so najpogosteje posušeni in zdrobljeni. Praviloma so mnogo intenzivnejših okusov od zelišč, zato se jih tudi porabi precej manj. Pomembnejše začimbe, ki jih uporabljamo so črni poper, cimet, kumina, muškatni orešček, ingver, nageljnove žbice (klinčki), paprika, kurkuma, žafranika, žafran, koriander, kardamom in sezam.