Lapuh

je trajna zelika, ki ima močno koreniko in podzemne pritlike. Zgodaj spomladi se najprej pokažejo le belopolstena, z luskolisti pokrita cvetna stebla. Visoka so kakšnih 10 do 15 cm in nosijo po en rumenocveten košek. Listi so med cvetenjem še v zemlji in se razvijejo šele, ko plodovi že dozorevajo. Pritlični listi so pecljati in podkvasti, so grobo nazobčeni in na spodnji strani sivopolsteni.

Listi imajo rahel vonj in so trpkega, nekoliko grenkega in sluznatega okusa. Cvetovi dišijo po medu in imajo listom podoben okus. Cveti marca in aprila.

Lapuh ima rad zelo sončna, vendar vlažna, ilovnata tla, gole brežine ob železnicah in vodah.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE

Marca in aprila nabiramo cvetove, maja in v prvi polovici junija pa liste. Za čaj uporabljamo mešanico cvetov in listov.

ZDRAVILNOST

Lapuh je že iz starega veka znan kot rastlina, ki pomaga zoper vse slabosti v prsih. Zaustavlja vnetja, odpravlja sluz, pomaga pri hripavosti, katarju v grlu, bronhitisu, bronhialni astmi, naduhi, vnetju rebrne mrene in celo pri začetni pljučni jetiki. Lapuh je zelo primeren za dimne inhalacije pri kroničnem bronhitisu ali astmatičnih napadih v obliki stiske pri dihanju. Izvleček iz listov uporabljamo v obliki obkladkov pri vnetju ven, pri golenskih razjedah, opeklinah, šenu, prav tako pri vseh vnetjih in oteklinah.

Lapuh vsebuje veliko rastlinske sluzi, čreslovine, grenčine, eterično olje, inulin, glikozid, galusovo kislino, fitosterine, kalij, natrij, kalcij, magnezij in solitre.

LAPUHOVI PRIPRAVKI

ČAJ

Poparimo 2 čajni žlički mešanice s skodelico kropa. Pustimo stati 5 do 10 minut in precedimo. Pijemo dve do tri skodelice čaja na dan. Čaj osladimo z medom ali sladkorjem.

TINKTURA

V steklen kozarec damo prgišče svežih lapuhovih cvetov in jih prelijemo z litrom žganja. Steklenico dobro zapremo in jo postavimo na toplo ali na sonce za šest do osem tednov. Vsebino precedimo in jo shranimo v temnih stekleničkah.

SOK

Dve pesti svežih lapuhovih listov zmeljemo v mešalniku. Precedimo in dodamo med. Na dan vzamemo eno do dve žlici soka.

SIRUP

Iz lapuhovih listov pripravimo sirup, ki se odlično obnese pri pljučnih boleznih. Lončen lonec ali stekleno posodo napolnimo izmenoma z za prst debelimi plastmi listov in sladkorja, dokler ni poln do roba. Čez noč ga pustimo stati. Ko se vsebina posede, dodamo liste in sladkor. To še nekajkrat ponovimo, dokler ne ostane lonec poln. Lonec dobro zapremo. Postavimo v temen prostor s stalno temperaturo (ali ga zakopljemo na vrtu). Po osmih tednih pretlačimo vsebino skozi laneno krpo. Lapuhov sirup prevremo in ko se ohladi, ga natočimo v temne stekleničke. Jemljemo ga po potrebi po čajnih žličkah večkrat na dan.

KULINARIKA

Ker vsebujejo mladi listi mnogo vitamina C, pripravljamo pomladanske juhe, solate in zelenjavne prikuhe, ki jim dodamo še krompir, česen in čebulo. Iz mladih listov lahko naredimo tudi špinačo ali, še bolje, vršičke kopriv, lapuha in orlove praproti skuhamo v slanem kropu, sesekljamo in jih na maslu z mnogo česna pripravimo kot špinačo.