Recepti

Doma narejene kreme, čistila, dišave...

Zakaj si ne bi doma sami izdelali kreme, mila, pralnega praška? S tem veliko prihranimo, obenem pa vemo, kaj smo dodali v posamezen izdelek. Tako se izognemo dodanim kemičnim, naftnim, ali drugim dodatkom, ki so sestavni del industrijskih izdelkov. Obenem lahko sestavino, ki nam ne odgovarja, izločimo in se s tem izognemo nepotrebnemu draženju kože.

Res je, da se videz in vonj doma pripravljenih izdelkov večinoma razlikujeta od industrijskih, zato traja nekaj časa, da se jih navadimo. Vendar pa vsem, ki so jim ti pripravki že kdaj olajšali zdravstvene težave, z veseljem posegajo po njih - jih pripravijo sami ali nabavijo preverjene pripravke, ki so narejeni po starih receptih. Marsikdo pač nima ne časa, ne znanja, niti veselja do izdelave domačih pripravkov, jih pa rad uporablja. V tem primeru vas vabimo, da si ogledate našo ponudbo, kjer delamo izdelke izključno iz doma izdelanih rastlinskih pripravkov.

OSNOVNI PRIPRAVKI IZ RASTLIN

Pripravki, ki so potrebni za nadaljnjo predelavo, so vodni, alkoholni, oljni izvlečki in izvlečki s kisom. Z vsakim od teh izvlečkov zajamemo različne učinkovine, zato posamezne izvlečke pri končnem izdelku med seboj kombiniramo. Pri pripravi vedno uporabimo emajlirano ali stekleno posodo.

Vodni izvleček

Pripravimo ga podobno kot čaj. Uporabimo deževnico, destilirano ali vsaj prekuhano vodo. Z 250 ml vrele vode prelijemo 2 jedilni žlici zdrobljene suhe droge, ali 3 žlice svežih rastlinskih delov, pokrijemo in pustimo stati 3 do 6 ur. Tekočino precedimo - uporabimo filter vrečke za kavo, vato ali gazo. Dobljen vodni izvleček takoj porabimo za nadaljnjo predelavo. Droge, ki vsebujejo sluzi (slez, kumina ipd.), prelijemo s hladno vodo.

Alkoholni izvleček

Bolje poznano ime za alkoholni izvleček je tinktura, s katero zajamemo učinkovine, ki so v vodi netopne ali slabše topne. Uporabimo 50% domači tropinovec, ki nima vonja in lepo prevzame vonj dodane rastline. Za pripravo tinkture uporabimo sveže rastline. Predhodno jih očistimo, če je potrebno speremo pod tekočo vodo in osušimo. Rastline damo v steklen kozarec in prelijemo z alkoholom v razmerju 1 del rastline in 9 delov alkohola. Kozarec dobro zapremo, postavimo v topel prostor za 3 tedne. Večkrat na dan kozarec potresemo, da izboljšamo izluževanje. Tekočino po navedenem času precedimo in hranimo v dobro zaprtih temnih stekleničkah, tudi več let.

Oljni izvleček

Pripravljamo ga iz rastlin, ki vsebujejo veliko hlapnih (eteričnih) olj, ki so dobro topna v maščobnih oljih. Za pripravo vedno vzamemo suho drogo, razen šentjanževko, ki jo uporabimo svežo. Drogo prelijemo z oljem v razmerju 1 del rastlinske droge in 9 delov olja. Rastlinski oljni izvleček pustimo 3 tedne v dobro zaprtih, do roba napolnjenih steklenicah v temnem in hladnem prostoru. Olje precedimo skozi laneno krpo in rastlinske dele dobro stisnemo. Olje hranimo v temnih steklenicah v temnem in hladnem prostoru nekje pol leta, preden postane žarko.

Pomembno je, da si za izdelavo izvlečkov priskrbimo kvalitetna, hladno stisnjena olja, ki že sama po sebi vsebujejo veliko učinkovin, kot so npr. nenasičene maščobne kisline, vitamin A in E, tako da jih ni potrebno dodajati. Za izdelavo masažnih in čistilnih olj, krem, mazil in mil so primerni mandljevo, olivno, avokadovo olje, olje iz žitnih kalčkov, grozdnih pečk in številna druga olja.

Izvleček s sadnim kisom

To so zelo stari in poceni pripravki za nego kože in las. Uporabimo kvaliteten jabolčni kis. Dve žlici suhe droge, ali tri žlice svežih rastlin prelijemo z 250 ml kisa. Dobro zaprto steklenico damo na sončno mesto za dva tedna. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo in hranimo v steklenici, lahko tudi več let. Pred uporabo en del kisovega izvlečka razredčimo s štirimi deli vode.

Želimo vam veliko uspeha in zadovoljstva ob pripravi doma narejenih pripravkov.