Pljučnik

Pulmonaria officinalis

je trajnica. Ima nekaj več kot 20 cm visoko, dlakavo steblo, na katerem so temno zeleni, belo lisasti listi. Cvetovi so sprva rdeči, potem vijoličasti in končno modri. Po cvetenju zrastejo pri tleh pritlični listi z ozko krilatimi peclji in so večji od stebelnih listov. Cvete od marca do konca maja.

Pljučnik najdemo po travnikih in pašnikih, na posekah in ob gozdovih, predvsem pa po svetlih listnatih gozdovih. Rad ima globoko, vlažno zemljo.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE

Nabiramo cvetočo zel brez korenin ali spomladi liste. Zdravilnost pljučnika temelji na veliki količini kremenčeve kisline, na rudninskih soleh, smoli in na čreslovini. Sluzi ima rastlina malo.

ZDRAVILNOST

Poleg suličastega trpotca je za pljuča res težko še kaka tako odlična zdravilna rastlina. Pljučnik je učinkovit posebno pri vseh katarjih dihalnih poti, pri kašlju z majhnim ali velikim izmečkom, pri gripi, celo pri krvavih izmečkih, pri pljučnici, pri bronhitisu, astmi in pri pljučni jetiki. Uživanje mešanice čaja iz pljučnika, njivske preslice in suličastega trpotca, pomaga celo pri sušici.

PRIPRAVKI IZ PLJUČNIKA

ČAJ

Pljučni čaj: 2 žlici rastline prelijemo z 250 ml vrele vode in namakamo 10 minut. Precedimo in spijemo tri krat na dan po eno skodelico.

Čajna mešanica za bronhije: Dva dela pljučnika in suličastega trpotca, en del koprivnih listov in njivske preslice dobro zmešamo. Za skodelico čaja vzamemo zvrhano čajno žličko te mešanice. Zjutraj pripravimo 3 skodelice preliva, dodamo 3 žličke medu in popijemo po požirkih čez dan.

Čajna mešanica za pljuča: Ko imamo pljuča zabita in težko dihamo, zamešamo enako količino različnih zelišč: pljučnik, lipovo in bezgovo cvetje, slezove korenine, cvetove dišeče vijolice in janeževe plodove. Dve žlički mešanice poparimo s skodelico vrele vode, pustimo, da se nekoliko ohladi, precedimo, osladimo z žličko medu in dodamo limonin sok. Čez dan popijemo do šest skodelic čaja.

SIRUP

Pripravimo zelo močan pljučnikov čaj (iz svežega ali posušenega pljučnika), ki ga precedimo, tekočini dodamo sladkor in par kapljic limoninega soka. Vse skupaj prevremo na blagem ognju, zlijemo v dobro zatesnjeno steklenico in shranimo na hladno in temno mesto.

MED

Uporabimo samo cvetne glavice pljučnika. V steklen kozarec po plasteh naložimo sladkor in pljučnik (plast pljučnika, plast sladkorja, zadnja plast je sladkor), zapremo in postavimo na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Uporabimo lahko tudi dober gozdni med, vendar kozarca ne postavimo na sonce, pač pa na toplo mesto. Po osmih tednih precedimo in shranimo v manjše kozarčke.

VINO

2 velika šopka svežega pljučnika zavremo v litru dobrega vina. Po petih minutah vzamemo z ognja. Po želji osladimo z medom.

PIVO

Ljubitelji piva si lahko pri bronhitisu in kašlju pripravijo pljučnikovo pivo. 1 žlico pljučnika segrejemo v pol litra piva. Tik preden zavre, umaknemo z ognja. Pijemo toplo.

KULINARIKA

V času pomladanskega čiščenja organizma in krvi, si pripravimo kuro z dušenim pljučnikom. Mlade liste naberemo in jih skuhamo v majhni količini vode. Lahko jih uporabimo tudi kot prilogo.

Mlado listje pljučnika lahko pripravimo kot solato ali špinačo.