Trobentica

Primula vulgaris

je trajnica. Je najbolj razširjena predstavnica rodu jegličev v Sloveniji, poznana po nagubanih, spodaj dlakavih listov in rumenih cvetovih na kuštravodlakavih cvetnih pecljih, ki poganjajo iz korenike. Cveti od januarja pa vse do maja.

Trobentico najdemo na sončnih travnikih, pobočjih, sadovnjakih in v svetlih gozdovih. Najdemo jo do 1200 metrov nadmorske višine.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE

Od januarja do maja nabiramo cvetove in mlade liste. Dve do triletne korenine izkopljemo jeseni ali preden rastlina cveti. Korenine temeljito očistimo s krtačko v hladni vodi, vendar jih ne namakamo. Če je korenina debela, jo lahko po dolgem prerežemo na pol.

ZDRAVILNOST

Rastlina vsebuje glikozide, saponine, eterično olje in flavonide ter deluje kot pomirjevalo, lajša trebušne krče in izkašljevanje. Nadomešča porabljeni C vitamin v organizmu. Čaj uporabimo pri prehladu, kašlju, gripi, bronhitisu, pljučnici. V kombinaciji z brezovimi listi, koprivnimi listi, koprivnimi cvetovi, listi vijolice ter regratovimi koreninami se uporablja za čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa, ki so se čez zimo nabrale v telesu. Trobentica pomirja živčno napetost in pomaga pri glavobolu ter nespečnosti, omotici in omedlevici. Deluje tudi proti glistam.

PRIPRAVKI IZ TROBENTICE

ČAJ

Pljučni čaj: Tri čajne žličke sušenih cvetov ali dvakrat toliko svežih prelijemo z 2 decilitroma vrele vode in pustimo stati 5 minut. Precedimo in sladkamo z medom. Pijemo ga tri krat na dan po eno skodelico.

Čaj iz korenin: Žličko nasekljane korenine zavremo v četrt litra vode in pustimo stati pet minut. Čaj učinkovito pomaga pri vseh vrstah kašlja, tudi pri starostnem. Če mu dodamo nekaj cvetov trobentic, ga lahko s pridom uporabimo za obkladek na sveže rane ali tiste, ki se slabo celijo. Obkladek si lahko položimo tudi na tilnik, kadar nas muči glavobol.

Čajna mešanica za spomladansko čiščenje: dva dela trobentic, en del brezovih listov, koprivinih listov, koprivinih cvetov, listov vijolice ter regratovimi koreninami. Eno čajno žličko te mešanice poparimo z 250ml vrele vode in popijemo po požirkih čez dan tri skodelice, sladkane z medom. Čajna mešanica je odlična za čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa.

Čajna mešanica zoper nespečnost: deset delov trobentice, pet delov sivke, tri dele hmeljevih storžkov, dveh delov šentjanževke in en del baldrijanovih korenin. En ščep mešanice prelijemo s 150ml vrele vodel), pustimo 5 minut, nato precedimo. Čaj pijemo pred spanjem.

SIRUP

V kozarec s širokim vratom naložimo za eno prst debelo cvetov, na njih stresemo plast medu in to ponavljamo dokler ne napolnimo kozarca. Zadnja plast je dvojna plast medu. Kozarec zapremo in pustimo stati na toplem 3 tedne, vendar ne na neposrednem soncu. Uživamo do tri čajne žličke na dan. Sirup je odlično krepčilo za srce, tako za otroke, kot tudi za odrasle.

VINO

V liter dobrega belega vina dodamo 3 pesti cvetov trobentice (brez zelenega dela) in pustimo na toplem cca 3 tedne. Precedimo. Odlično krepčilo za srce.

KULINARIKA

Trobentica je v kulinariki zelo priljubljeno zelišče, saj popestri marsikateri krožnik s svojo značilno rumeno barvo. Mlade liste, predvsem pa cvetove pripravljamo v svežih solatah. Nekoliko starejše liste kuhamo kot zelenjavo v juhah in prikuhah. Ker vsebujejo dosti vitamina C, jih dajemo v vitaminske čaje. Kandirane cvetove lahko uporabimo za okrasitev slaščic.

Sirup kot sladilo čajev, ali kot preliv za sladoled: 900ml vode zavremo, dodamo 500g cvetov trobentice (brez zelenega dela) in kuhamo na majhnem ognju cca 30 minut. Odstavimo, pokrijemo in pustimo da stoji 12 ur. Nato precedimo. Dodamo sladkor in na hitro zavremo, da se sladkor stopi. Nalijemo v stekleničke in ohladimo.