Ozkolistni trpotec

Deutschlands Flora in Abbildungen

je trajnica. Listi so v pritlični rozeti, ozki in koničasti. Cvetno steblo je brez listov, robato in ima na vrhu cvetove v klasastem socvetju. Plodovi so dvosemenske glavice. Listi in cvetovi so skoraj brez duha, rahlo travnati in imajo slan, trpek okus. Cvete od maja do začetka septembra.

Ozkolistni trpotec je pogosta travniška rastlina. Dobimo jo po vseh travnikih in mejah, grapah, ob poteh in po vlažnih puščah. Razširjen je po vsem svetu od nižin do gora.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE

Od maja do konca avgusta nabiramo liste, oziroma dokler rastlina cvete in seme še ni zrelo. Nabrane liste je potrebno hitro posušiti, sicer počrnijo. Korenine izkopavamo septembra in oktobra. Jih takoj operemo, naberemo na nit in posušimo na prepihu.

ZDRAVILNOST

Zaradi številnih snovi, ki jih vsebuje, tako emulzina, invertina, labecina, sluzi, vitamina C, cinka, kalijevih soli, kremenčeve kisline idr., je trpotec v prvi vrsti zdravilna rastlina zoper vse bolezni dihalnih organov. Pri kašlju, oslovskem kašlju, pljučni astmi, katarju pljučnih vršičkov, celo pri pljučni jetiki je ozkolistni trpotec odlično naravno zdravilo.

Uživanje sveže iztisnjenega soka ozkolistnega trpotca je preverjen star recept za zdravljenje kroničnih katarjev, kot tudi črevesnih katarjev, prebavnih motenj, želodčnih bolezni, črevesnih zajedalcev in krvavitev.

Ozkolistni trpotec uspešno celi rane. Sveže odtrgane liste zmečkamo in jih položimo na rano. Sveže iztisnjen sok suši rane in jih vleče skupaj ter čisti kri, zato se uspešno uporablja pri zdravljenju nečistih, izcejajočih se in razširjajočih čirov in zastaranih ran, živalskih ugriznin, opeklin, tudi oteklih bezgavk in zlate žile.

Ozkolistni trpotec je v obliki sirupa najbolj priporočljiv vsem tistim, ki imajo pljučne bolezni, jetiko, naduho, zasluzena pljuča, ki neprenehoma kihajo in kašljajo ipd.

OPOZORILA IN PREPOVEDI

Vpliva na mišično napetost maternice, zato ga nosečnicam odsvetujejo.

TRPOTČEVI PRIPRAVKI

ČAJ

Poparimo 2 čajni žlički mešanice (trpotec, kopriva, pljučnik, lapuh, navadni rman) s skodelico kropa. Pustimo stati 5 do 10 minut in precedimo. Ko se primerno ohladi dodamo 1 čajno žličko medu. Na dan popijemo 2 do 3 skodelice po požirkih.

TINKTURA

V steklen kozarec damo posušene liste trpotca in jih prelijemo z žganjem v razmerju 1:5. Steklenico dobro zapremo in jo postavimo na toplo  za pet do šest tednov. Vsebino precedimo in jo shranimo v temnih stekleničkah.

SOK

Dve pesti sveže zeli ozkolistnega trpotca s koreninami vred prelijemo z decilitrom vode in zmeljemo v mešalniku. Dobljeno maso precedimo. Sok uživamo večkrat na dan, in sicer 1 jedilno žlico soka pomešamo s pol žlice tople vode in le-to pogoltnemo.

SIRUP

Liste trpotca po plasteh (plast trpotca, plast sladkorja) napolnimo v steklen kozarec do vrha. Steklenico zapremo s pokrovom in jo za tri mesece postavimo v temen prostor, kjer bo stalno enakomerna temperatura (včasih so posode s tako pripravljenim trpotcem zakopavali v zemljo). Nato sirup precedimo in ga še prevremo. Sirup natočimo v temne stekleničke.

KULINARIKA

Mladi listi ozkolistnega trpotca so bogati z vitamini in so dobri v spomladanskih solatah. Dodajamo jih lahko tudi zeliščnim juham ali jih skuhamo kot prikuho. V kolikor vam je všeč okus po gobah, potem boste radi segli po trpotcu.