Kumina

je dvoletnica. Korenina je bela, vretenasta. Steblo je robato in se močno razrašča. Listi so dvakrat pernati, segmenti so zelo ozki. Socvetje je kobul brez ovojkovih listov. Cveti so beli. Plod je podolgovat in rebrat. Cvete maja in junija. Zori od julija do avgusta.

Kumina raste po travnikih, vendar jo pogosto pridelujemo tudi na vrtovih. Ni zahtevna rastlina. Priporoča se, da jo posejemo kot obrobno rastlino pri krompirju, zelju, kumarah in rdeči pesi, saj izboljša njihov okus.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE

Julija in avgusta nabiramo še ne popolnoma zrele plodove, saj vsebujejo takrat največ eteričnega olja. Kobule obesimo v topel, sončen in zračen prostor, kjer dozorijo. Nato semena stepemo in odstranimo peceljčke. Semena hranimo v dobro zaprti stekleni posodi, v suhem in temnem prostoru, oziroma zaščitenim pred svetlobo.

ZDRAVILNOST

Navadno kumino uporabljamo proti napihnjenosti, vetrovom, napenjanju, črevesnim krčem, pospešuje izločanje žolča in urina in sluzi iz želodca, črevesja in dihalnih poti, deluje proti spahovanju, krepi želodec, zdravi ledvice in preprečuje razvoj kamnov v ledvicah in mehurju.

Kumarin, ena od sestavin kumine, deluje kot diuretik in vpliva na čiščenje krvi v ledvicah in tako pomaga pri odplavljanju ostankov zdravil iz telesa. Kumina krči žile in tkivo, zato pomaga pri krčnih žilah, venskih razjedah in hemoroidih.

Prav posebej se priporoča kuminove plodove ženskam, ker imajo trojni učinek: pospešujejo mesečno perilo, zrahljajo lakotnice, s čimer so popadki manj boleči in je porod s tem olajšan in pospešujejo izločanje mleka.

KUMINOVI PRIPRAVKI

ČAJ

1 čajno žličko strtih kuminovih plodov na kratko zavrimo. Pustimo stati pokrito 10 minut in precedimo. Nesladkani čaj pijemo na dan po požirkih 2 do 3 skodelice.

TINKTURA

V steklen kozarec damo kuminova semena in jih prelijemo z žganjem v razmerju 1:5. Steklenico dobro zapremo in jo postavimo na toplo sončno okensko polico za pet do šest tednov. Vsebino precedimo in jo shranimo v temnih stekleničkah. Je odlična pomirjujoča protikrčna pijača, ki krepi želodec.

ZELIŠČNE BLAZINICE

Izdelamo bombažno blazinico cca 12 x 12 cm. Napolnimo s semeni kumine. Po potrebi jih segrejemo nad radiatorjem, v pečici ali v mikrovalovni in položimo na trebuh, da umirijo zavijanje in preženejo napenjanje. Še posebej priporočljive so za krče pri dojenčkih.

KULINARIKA

Kumino uporabljamo pri pripravi: zelja, ohrovta, rdečega zelja, svinjine in bravine, liptovskega sira, rženih kruhkov, nekaterih mesnih klobas, slanega peciva, krompirjevih jedi, juh, omak, svežega zelja, rdeči pesi, skuti, kuhanih jabolkih, golažu. Je odlična začimba za ržen kruh in slano pecivo. Iz kumine se izdelujejo tudi likerji in alkohole pijače.