Ognjič

je enoletnica. Do 60 cm visoko steblo je razraslo in dlakavo. Premenjalni listi so nekoliko dlakavi in se zožujejo v pecelj. Oranžno rumeni cvetni koški so do 4 cm široki. Vonj in okus sta značilna, aromatična. Cvete od junija do konca oktobra, oziroma do prve zmrzali.

Njena domovina je južna Evropa. Uspeva v dobri vrtni zemlji, čeprav ji odgovarjajo tudi revnejša tla. Od 12. stoletja jo sadijo za okras in zdravilo. Velikokrat jo vidimo po kmečkih in drugih vrtovih.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE

Ob sončnem vremenu, ko je že nekaj dni prej vladalo lepo vreme, nabiramo cvetove. Sušimo jih na prepihu v senci. Sušimo lahko cele cvetove, ali pa samo cvetne lističe.

ZDRAVILNOST

Zaradi mnogih zdravilnih sestavin sodi ognjič med odlične zdravilne rastline. Po videzu in zdravilnosti je ognjič podoben arniki. Ognjič čisti, zbira, pospešuje krvni obtok in celjenje ran, ker spodbuja rast novega tkiva. Ognjičeva tinktura, razredčena s prekuhano vodo, je primerna za obkladke na rane, zmečkanine, podplutbe,  pretegnjene mišice ipd. Obkladki so odlični pri gnojnih ranah in čirih, čirih zaradi krčnih žil, preležaninah in zoper otekline in tvore.

Enakovredno za vse zgoraj naštete bolezni in težave je ognjičevo mazilo, ki ne bi smelo manjkati v nobenem gospodinjstvu. Enako uspešno ga uporabljamo tudi pri domačih živalih, in sicer pri zdravljenju čirov, vnetnih oteklinah ali ranah, ki se nočejo zaceliti.

Ognjičev čaj uživamo pri želodčnih in črevesnih boleznih, želodčnih krčih in čirih, driski, vnetju debelega črevesa.

OGNJIČEVI PRIPRAVKI

ČAJ

Poparimo 1 do 2 čajni žlički suhih ali svežih cvetov s skodelico kropa. Pustimo stati 5 do 10 minut in precedimo. Nesladkani čaj pijemo trikrat do štirikrat na dan po požirkih.

TINKTURA

V steklen kozarec damo posušene cvetove ognjiča in jih prelijemo z žganjem v razmerju 1:5. Steklenico dobro zapremo in jo postavimo na toplo sončno okensko polico za pet do šest tednov. Vsebino precedimo in jo shranimo v temnih stekleničkah.

OLJE

Oljni izvleček ognjiča lahko pripravimo na dva načina:

V stekleno, keramično ali emajlirano posodo damo olje (sončnično, palmovo, olivno ipd.) in posušene cvetove ognjiča. Na vodni kopeli kuhamo cvetove 2 do 3 ure. Temperatura olja naj bo okrog 60 - 70 °C. Pustimo, da se masa ohladi na sobno temperaturo. Nato olje precedimo skozi čisto kuhinjsko krpo, ki jo na koncu še stisnemo, da iztisnemo vso olje iz ognjičevih cvetov. Olje hranimo v temnih stekleničkah.

Steklen kozarec s širokim vratom napolnimo s posušenimi cvetovi ognjiča in jih prelijemo z oljčnim oljem. Steklenico zapremo s pokrovom in ga za tri tedne postavimo na sonce. Med tem časom vsebino večkrat pretresemo. Nato vsebino precedimo in dobro ožamemo cvetove, ki so bili namočeni v olju. Olje hranimo v temnih stekleničkah.

MAZILO

Ognjičevo mazilo lahko pripravimo na dva načina:

Pest svežih ognjičevih cvetov ocvremo v neslani svinjski masti, precedimo skozi čisto kuhinjsko krpo in vsebino dobro ožamemo. Mazilo hranimo v temnih steklenih kozmetičnih lončkih na hladnem.

Ognjičevo olje na vodni kopeli segrejemo in mu dodamo čebelji vosek v razmerju 10:1, oziroma po želji. Mazilo hranimo v temnih steklenih kozmetičnih lončkih.

KULINARIKA

Ognjičeve cvetne lističe uporabljamo kot barvilo za riž, juhe, omake, sire, sladice. Jedem dajejo značilno "žafranasto" barvo. Uporabimo lahko tudi mlade presne lističe, da z njimi potresemo solate, omake ipd., vendar le v manjših količinah zaradi grenkega okusa.