Zdravilne rastline

Zdravilne rastline

Na vsem svetu je danes znanih več kot 10.000 zdravilnih rastlin. V pogovornem jeziku za zdravilne rastline pogosto uporabljamo izraz zelišča, to pa ni natančno. Poleg neolesenelih rastlin imajo zdravilne učinke tudi drevesa, grmi, alge in lišaji. Izraz zdravilne rastline je nekoliko zavajajoč tudi zato, ker večina ne zdravi akutnih obolenj. Rastline in njihove pripravke naj bi po sodobnih spoznanjih uporabljali pri preprečevanju, lajšanju predbolezenskih znakov in težav s kroničnimi boleznimi ter v obdobju okrevanja. Nobena uporaba zdravilnih rastlin ne more zamenjati obiska pri zdravniku, če gre za akutne ali kompleksne kronične bolezni.

 

Uporaba zdravilnih rastlin

Za preventivo in samozdravljenje smemo uporabljati le preverjene rastline, in to predvsem tista, ki imajo blag učinek na zdravje in tudi po daljšem jemanju ne povzročajo stranskih učinkov. Pri tem upoštevamo predpisane količine in čas uporabe. Vse rastline, ki imajo močnejši učinek ali povzročajo stranske učinke, še posebej to velja za strupene rastline, lahko uporabljamo le pod zdravnikovim nadzorom. Pri tem nam je lahko v oporo Odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin, v kateri so te razdeljene v štiri skupine. Prva je skupina blagih zdravilnih rastlin, za katera veljajo pravila in predpisi o hrani. Druga skupina so rastline ki so namenjene za preprečevanje in zdravljenje bolezni in bolezenskih stanj ter se izdajajo brez recepta. Tretja skupina so rastline z možnimi stranskimi učinki in se izdajajo na recept. Četrta skupina so rastline z močnimi učinkovinami in njihova uporaba ni dovoljena. Zadnji dve skupini naj bi uporabljali le pod zdravnikovim nadzorom. Te rastline in vsi pripravki iz zdravilnih rastlin so po našem Zakonu o zdravilih in medicinskih pripomočkih že zdravila. Posebni predpisi veljajo tudi za pripravo in promet z njimi.

Pri uporabi zdravilnih rastlin je treba natančno opazovati kako se nanje odziva naše telo. Ob najmanjšem sumu, da gre za nezaželene učinke, jih prenehajmo jemati. Ker delujejo učinkovine iz zdravilnih rastlin največkrat v kombinaciji, je mogoče, da določena kombinacija našemu telesu ne odgovarja. Prav to dejstvo nas opozarja, da je za delovanje in učinkovitost v veliki večini primerov odločilen celoten rastlinski izvleček in ne le posamezna sestavina. Delovanje spremljajočih rastlinskih snovi in učinkovin je med seboj tesno povezano. Spremljajoče snovi so mnogokrat topila za učinkovine, lahko so konzervansi, stabilizatorji ali antioksidativna sredstva, ki odločilno vplivajo na delovanje učinkovin. Prav to dejstvo nam mora biti v opozorilo, da moramo biti previdni pri uporabi zdravilnih rastlin. Predvsem se je potrebno pri kombiniranju rastlinskih pripravkov z drugimi zdravili, o njihovem medsebojnem učinkovanju, posvetovati z zdravnikom.

 

Rastlinske učinkovine

Zdravilne, aromatične in dišeče učinkovine so nakopičene v različnih delih rastline. To je odvisno od tega, kje nastajajo ali kje se kopičijo kot rezerva. Lahko se nahajajo v listih, ki vsebujejo klorofil in so dejavni pri izmenjavi snovi, cvetovih, koreninah, čebulicah, sadežih, semenih, lesu in lubju. S sušenjem in dodatno predelavo iz delov, ki vsebujejo učinkovine, pripravljamo droge zdravilnih rastlin.