Zeliščne blazinice

Kamilica

zeliščna blazinica »Kamilica«

Ročno izdelane blazinice za dojenčke in majhne otroke ob prehladu, za lažje izkašljevanje in miren spanec...

Cena: 8,50 €

Podrobnosti | Nakup

Sivka - povštrčki

»Sivka« povštrčki

Ročno izdelani sivkini povštrčki za v predale, omare...

Cena: 8,00 €

Podrobnosti | Nakup

Zeliščne blazinice

Uporaba zeliščnih blazinic je že zelo stara. Zeliščne blazinice so uporabljali za pomoč pri zdravljenju prehladov, bolečin, za obkladke in miren spanec. Zdravilne zeliščne blazinice so segreli in jih položili na prsi ob prehladih ali na boleče mesto. Dišeče zeliščne blazinice za pomiritev so uporabljali v spalnicah, pod zglavnikom, ali na nočni omarici. Primerna zelišča  za polnjenje blazinic so pomirjevalna zelišča kot sta hmelj in sivka, aromatična zelišča kot so meta, dobra misel in timijan še posebej zelišče z limoni podobnim vonjem kot so melisa, citronka in citronski timijan.

Zeliščne blazinice z dišečimi zelišči so bile cenjene tudi zaradi vonja, ki so ga oddajale. Tako so tradicionalne vrečke sivke, laškega smilja, lovorja ali dišečega vratiča bile nepogrešljive v omarah s perilom, da bi odgnale molje, obenem so perilu dodala diskreten vonj. Mošnjičke z dišečimi zelišči so nosile dame tudi v torbicah. Z njimi so se okrepčale, ko jim je postalo zaradi nervoze ali drugega vzroka slabo. Tudi vsebina torbice se je navzela prijetnih vonjav.

Počivalniki in fotelji so v starih časih bili priljubljen del pohištva, kjer so se ljudje poglabljali v knjige, se sproščali ali prijetno klepetali. Mnogokrat so te intimne kotičke opremili s prijetno dišečimi blazinami, ki so vsebovale pomirjujoče kombinacije suhih zelišč. Ko so te blazine premeščali in urejali, se je vonj zelišč prijetno razširil v okolico. Tudi tukaj so uporabna predvsem aromatična zelišča, ki oddajajo prijeten zeliščni vonj.