Uporaba, nega in obnova ovitkov »Bee's Hug«

Uporaba čebeljih ovitkov

Zakaj čebelji vosek ohrani hrano svežo?
Čebelji vosek je znan po antibakterijskih lastnostih. Ker je čebelji vosek glavna sestavina naravnih ovitkov iz čebeljega voska, deluje kot ščit, ki vašo hrano ščiti pred vdorom bakterij, obenem pa »diha« in ni neprodušno zaprt, kot je to v primeru plastičnih vrečk.

Čebelje ovitke lahko uporabljamo na več načinov, in sicer:

Pokrivanje posod
Posodo prekrijemo s čebeljim ovitkom. Na robovih ovitek potisnemo ob posodo. Zaradi toplote dlani se čebelji vosek zmehča in ovitek se prilepi na posodo in drži obliko. Ta metoda je popolna, da pokrijete in shranite ostanke kosila, večerje, piknika. Prav tako je zelo uporabna za shranjevanje nekaterih izdelkov, ki ne smejo imeti neposrednega stika s folijo, kot so citrusi, surovo meso in ribe. Ovitek je odličen za pokrivanje konzerv, katere vsebine nismo v celoti porabili, kot je npr. pašteta, fižol, koruza,… Hrana ostane sveža in se ne izsuši.

Shranjevanje piškotov, sadja, oreščkov in zelenjave
Ovitek prepognemo. Robove ob straneh zvijemo in stisnemo, tako da dobimo vrečko. V njo shranimo piškote, koščke sadja, oreščke, manjše kose zelenjave, sendviče ipd. Na vrhu »vrečko« prepognemo in stisnemo ter jo tako zapremo. In že imamo pripravljen prigrizek za s sabo.

Shranjevanje kruha in sira
Čebelji ovitek je odličen za shranjevanje kruha in sira. Kruh ostane dalj časa mehak in svež, sir pa se ne izsuši tako hitro.

Zamrzovanje hrane
Čebelji ovitek lahko uporabimo tudi za zamrzovanje hrane. Hrano lahko zavijemo v ovitek, ali pa posodo pokrijemo in shranimo v zamrzovalniku.

Podloga za valjanje testa
Čebelji ovitek raztegnemo čez pult in jo z dlanmi pritisnemo ob površino, da se nekoliko prilepi na delovno površino. Tako jo nadomestimo s podlogo za valjanje testa. Uporabimo jo za gnetenje testa, valjanje itd.

Verjamem, da jo lahko uporabimo še za druge namene, kar pa je prepuščeno vašim idejam in domišljiji. Naravni čebelji ovitki lahko zamenjajo veliko plastičnih posod in vrečk. Obenem na koncu pristanejo na kompostu in s tem prispevamo k zmanjšanju nerazgradljivih plastičnih odpadkov.

Nega čebeljih ovitkov

Da bi omogočili »Bee's Hug« ovitkom daljšo življenjsko dobo, jih moramo primerno negovati. Nekaj nasvetov glede nege čebeljih ovitkov:

Za čiščenje uporabimo spužvo (viskozno ali pravo), lahko tudi bombažno krpo. Izogibajmo se grobim materialom, ki bi spraskali vosek, s katerim je ovitek prepojen.

V primeru, da smo v ovitku imeli zavit kruh ali piškote, ostanejo na oblogi krušne drobtine ali sledi moke. V tem primeru uporabimo navlaženo gobo ali bombažno krpo. Nežno obrišemo, pustimo da se osuši in ovitek shranimo za naslednjo uporabo.

Če smo v »Bee's Hug« ovitek zavili zelenjavo ali sadje in je na ovitku ostalo nekaj tekočine, ga enostavno izplaknemo pod hladno tekočo vodo. Ovitek nežno obrišemo, osušimo in shranimo.

Pri shranjevanju sira v »Bee's Hug« ovitek ostane na ovitku nekaj maščobe. Ovitka ne drgnemo. Nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode kapnemo v posodo z mlačno vodo, v katero potopimo ovitek. Nežno podrgnemo z gobo ali krpico. Ovitek nato dobro speremo pod mlačno tekočo vodo, obrišemo, osušimo in shranimo.

NE UPORABLJAMO VROČE VODE!!
Vosek, s katerim je prepojen ovitek, se sicer topi pri temperaturi cca 62°C, vendar se v topli vodi zmehča in če v tem stanju podrgnemo po ovitku, lahko premaz poškodujemo. Zato uporabimo rahlo mlačno vodo.

Obnova čebeljih ovitkov

Marsikdo se vpraša, koliko časa bo lahko uporabljal čebelji ovitek. To je težko reči, saj je življenjska doba ovitka odvisna od količine in načina uporabe, prav tako pa tudi od vsebine, ki jo zavijamo.

Nekateri ga uporabljajo vsak dan in zelo aktivno, zato se v nekaj mesecih obrabi. Spet ga nekateri uporabljajo občasno ali za en izdelek, kot npr. za zavijanje sira. V tem primeru lahko traja pol leta ali celo leto.

Ne glede na vse, pa ob uporabi opazimo, da je ovitek vedno bolj in bolj razpokan. To je normalno, saj ob prepogibanju vosek, s katerim je prepojena bombažna tkanina, poči. Da bi te razpoke ponovno zapolnili, ovitek občasno povaljamo z valjarjem. In sicer med dva lista peki papirja položimo čebelji ovitek in ga povaljamo z obeh strani.

Ne glede na vso skrb in nego, pa postaja ovitek vedno bolj »pomečkan« in neugleden. V tem primeru ga lahko na novo oživimo in mu vrnemo prvoten izgled. Enostavno ga polikamo, in sicer na naslednji način:

Med dva lista peki papirja položimo čebelji ovitek.

Likalnik segrejemo – ni potrebe po najvišji temperaturi in ne uporabljamo pare.

Ovitek polikamo, vendar ne pritiskamo preveč.

Papir odstranimo, ovitek pa ohladimo tako, da ga primemo na dveh vogalih in na rahlo mahamo z njim po zraku. V nekaj sekundah ovitek otrdi.

Ovitek odložimo in pustimo, da se ohladi, kar traja nekje 10 do 15 minut.

Tako je naravni čebelji ovitek ponovno pripravljen za uporabo. Postopek lahko ponovimo večkrat, vsaj dokler je še kaj voska na bombažni tkanini.

Free Delivery

brezplačna dostava po Sloveniji
pri nakupu nad 30€